www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Fullt integrerte drivsystemer til pakkedistribusjon

Et nytt sorterings- og distribusjonssenter i Melbourne, med en kapasitet på 35 000 pakker i timen, gir Australias største transportselskap, Toll IPEC, en fordel mot konkurrentene på det stadig voksende markedet for frakt av varer fra nettbutikker. Transportørløsningsleverandøren BCS har bygget et modulbasert, intelligent anlegg som raskt og effektivt tar inn pakker, sorterer dem og laster dem på lastebiler. BCS benyttet seg av NORD DRIVESYSTEMS' ekspertise når de skulle konfigurere drivenhetene. Selskapet benyttet et stort antall NORD-drev, med et spesielt fokus på enkelhet i installasjon og vedlikehold.

Fullt integrerte drivsystemer til pakkedistribusjon
Illustrasjon 1: Over 1000 drev beveger transportbåndene i et modulbasert anlegg i pakkedistribusjonssenteret

Med sitt nye distribusjonssenter i Melbourne, som utvider sorteringskapasiteten til opptil 35 000 pakker i timen, har transportselskapet Toll IPEC tredoblet kapasiteten i den australske storbyen, som med sin internasjonale lufthavn også er et viktig knutepunkt. I skrivende stund, er dette det raskeste pakkesorteringsanlegget på dette kontinentet. Anleggsprodusenten BCS har utviklet og implementert et automatisk anlegg med over 1000 transportørmoduler. Denne omfattende installasjonen håndterer alt fra ankomst til depotet og pakkeregistrering, til sporing gjennom hele anlegget, generell systemkontroll, høyhastighets sortering og opplasting på bil. Transportørene strekker seg hundrevis av meter og over flere nivåer, og det er ofte nødvendig å endre båndhastighet eller skifte drivretning på forskjellige punkter. «Det var snakk om over 1000 drev med variabel frekvens», sier Frank Kassai, Group Engineering Manager hos BCS. «Ytelsen ligger fra 0,37 til 5,5 kW.»

Drivsystemer fra én og samme leverandør

NORD DRIVESYSTEMS konfigurerte alle nødvendige drevstørrelsene, basert på girmotorer og frekvensomformere som produseres på eget anlegg. Den viktigste produktkategorien var totrinns NORDBLOC.1 vinkelgir, som selskapet har utviklet spesielt for bruk i intralogistikk. Disse girenhetene er ekstremt kompakte og enkle å håndtere, samtidig som de er robuste og har lang levetid. Et stort justeringsområde for utvekslingsforhold (i=3,58 til 70) tillater svært presis konfigurasjon etter individuelle behov. Det er viktig for BCS at girkassene kan monteres på aksler i forskjellige størrelser, uten å måtte endre på akslene. På denne måten kan antallet forskjellige drev reduseres til et lavt og håndterbart antall, selv om anlegget består av mange forskjellige transportørmoduler. Kassai trekker også frem girenhetenes høye ytelse. Omformerne er også spesialdesignet for bruk i transportørsystemer. Den motormonterte elektronikken skaper fullt integrerte mekatroniske drivenheter. Omformerserien NORDAC FLEX dekker motoreffekter fra 0,25 til 22 kW. Grensesnitt for alle tilgjengelige feltbusser på markedet, for eksempel Industrial Ethernet-protokoller, er tilgjengelige for nettverkstilkoblede AC-vektordrev, og forbinder disse med systemstyringen.

Fullt integrerte drivsystemer til pakkedistribusjon
Illustrasjon 2: Drevene består av et ekstra smalt vinkelgir, en motor med høy ytelse og en NORDAC FLEX frekvensomformer.

Enkel, tidsbesparende installasjon og idriftsetting


«Toll Melbourne-transportprosjektet var det største i sitt slag som BCS har levert i Australia», sier Kassai. «Derfor er det oppsiktsvekkende at installasjonen og idriftsettingen fungerte så smertefritt. Vi sparte mye tid i idriftsettingen, fordi NORD leverte bruksklare drivsystemer som var installerte og parameteriserte på forhånd. De enkelte enhetene var nummerert i henhold til tiltenkt posisjon, så det var enkelt å plassere dem på riktig modul under installeringen. Hulakselgirkassene ble montert direkte på maskinakselen med krympeskiver. Alle er utstyrt med momentarmer, som kun måtte skrus fast på maskinrammen på ett enkelt punkt. Arbeidet med installasjon ble dermed sterkt redusert, sammenlignet med flensmontering med opptil åtte skruer. Kassai legger til: «Vedlikehold og installasjon blir enkelt fordi NORD leverer løsninger med innpluggingskoblinger. På denne måten kan brukeren skifte et motordrev på få minutter, i stedet for å tilkalle elektriker for å fysisk legge opp kabler til et nytt motordrev. NORD har utstyrt hvert enkelt AC-vektordrev med en vedlikeholdsbryter for enkel og sikker frakobling fra strømnettet. Hvis et AC-vektordrev må skiftes ut, kan parameterne overføres til den nye enheten ved å koble til en EEPROM-modul.

Fullt integrerte drivsystemer til pakkedistribusjon
Illustrasjon 3: De elektroniske drevene har en vedlikeholdsbryter for sikker frakobling fra strømnettet og enkel utskiftning

Integrert momentvakt og bremsestyring


På grunn av den svært robuste drivelektronikken, kunne NORD levere fullt integrerte drivenheter som kan plugges rett inn, noe som betydelig reduserte arbeidsmengden i forbindelse med kabling. De distribuerte omformerne er mekanisk motstandsdyktige, har stor overlastkapasitet og motstår typiske forstyrrelser som varierende nettspenning eller raske temperaturendringer. Siden de også har omfattende beskyttelsesmekanismer, sparer BCS kostnader i forbindelse med installasjon og kabling av koblingsskapkomponenter som motorvernbrytere og vernebrytere. Omformerne overvåker overspenning, underspenning, overtemperatur, kortslutning, kortslutning til jord og overstrøm (IÇt), noe som bidrar til å forhindre nedetid, skade på drevene og forstyrrelser i forsyningsnettverket. Ved Toll IPEC-distribusjonssenteret er de vant til å kjøre både horisontale og skråstilte transportører. Heisteknologi er en annen vanlig bestanddel i disse systemene, som de har blitt testet i mange ganger. Omformerne støtter 4-kvadrantdrift, altså akselerasjon og bremsing i begge retninger. De tillater slitasjefri bremsedrift, presis hastighetskontroll, høyt startmoment og sikkert dreiemoment.

Fullt integrerte drivsystemer til pakkedistribusjon
Illustrasjon 4: Distribuerte drev i NORDAC FLEX-serien driver både horisontale bånd og skråstilte transportører – samtidig som de tar seg av den krevende bremsestyringen som oppstår i forbindelse med skråstilt belastning

Konklusjon

Distribusjonssenteret er ikke det første samarbeidsprosjektet mellom BCS og NORD DRIVESYSTEMS, og det vil ikke bli det siste. I tillegg til andre anlegg av samme type, har selskapene også samarbeidet om bagasjehåndteringssystemer ved australske flyplasser. Hjørnesteinen i samarbeidet er NORDs svært pålitelige kundeservice, som alltid oppfyller de høye kravene fra BCS. «Vi er svært fornøyde med støtten fra NORD. Uansett hva vi har bedt om, har det aldri vært noe problem», sier Kassai.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne