www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Girmotorer og frekvensomformere med høy ytelse for havneinnstallasjoner

Drives i kraner ved havneanlegg utsettes for en kontinuerlig strøm av tunge laster og er under konstant ytelsespress. Brukerne trenger og krever en pålitelig løsning som sørger for høy dynamikk, presisjon og kostnadsseffektivitet. Drives i vinsjer og transportvogner som brukes i kraner ved verft- eller containerhavner, krever derfor spesielle mekaniske og elektroniske løsninger tilpasset et meget krevende bruksområde.

Girmotorer og frekvensomformere med høy ytelse for havneinnstallasjoner
Kraner utfører en enkel jobb: de plukker opp en last på et gitt sted og setter den ned igjen på et annet. For å kunne gjøre jobben på en pålitelig måte som tilfredsstiller kravene til presisjon, er de avhengige av drives som er optimalt tilpasset denne oppgaven. "Kraner er utstyrt med girmotorer med integrerte bremser. Disse er kombinert med frekvensomformere som regulerer akselerasjon og hastighetsprofil forklarer Morten Bjørnstad, Daglig Leder hos NORD Gear Norge AS. Siden havnekraner håndterer ekstremt tunge laster, er girmotorene fra Nord laget for å tåle store radial- og aksialkrefter. De sørger også for en rekke nøkkelfunksjoner: myk start med høyt startmoment, tilnærmet støtfrie bevegelser, synkronisering av flere drives, kraftig vinsjfunksjon samt effektiv bremsing via parameteriserbare ramper. "Etter at en produsent har gjort et forhåndsvalg av drives for kranene og transportvognene, foreslår vi som drive-leverandør tilpassede løsninger i henhold til kundens spesifikasjoner, sier Morten Bjørnstad.

Girmotorer for høye belastninger
Til dette formålet kan NORD spesifisere og levere egen produserte girmotorer og frekvensomformere. Girmotorene for kraner og transportvogner dekker ytelsesområder opp til 160 kW. Girene er tilgjengelige som to- eller tretrinnsmodeller med mange typer aksler, og brukerne kan velge mellom modeller med fotmontering, flensmodeller eller akselmonterte modeller. Alle typer er i et meget plassbesparende hus som sørger for enkel integrering. Motorer til bruk i kraner eller transportvogner, går ofte døgnet rundt i travle havner. Dersom antall laster minker kan noen lasteinstallasjoner bli stående stille i lange perioder. Produktene er tilpasset for å sikre normal drift også etter slike tidsperioder. Tøffe klimaforhold, ekstreme temperaturer og saltvannet i maritime miljø krever dessuten tilpasset korrosjonsbestandig materiale. Girenhetene fra NORD er tilgjengelige med IP55 eller IP66-beskyttelse. Dessuten er alle modeller også tilgjengelige i ATEX-versjoner.

Brukervennlig driveelektronikk
Frekvensomformere fra NORDs SK 500E-serie er en ideell match for girmotorer som brukes i kraner. De robuste høytytende enhetene sørger for en virkningsgrad på mer enn 95% og en typisk overbelastbarhet på 200% i korte perioder. Enhetene er kompatible med alle standard bussgrensesnitt og er enkle å drifte og programmere. Grunnmodellene har en integrerte funksjoner for bremsemotorkontroll, som er ideell for vinsjapplikasjoner. Omformerene styres med sensorløs strømvektorkontroll. Alternativt kan speed feedback med encoder brukes i applikasjoner med høyere krav for hastighetskontrollpresisjon og overbelastbarhet. En egen software for posisjonering gjør at disse omformerne kan utføre intelligente posisjonskontrolloppgaver slik at tilleggsmoduler for slike funksjoner i programmerbare styringer på høyere nivå er unødvendige. Modulene kan også leveres med den kosteffektive "Safe Stop"-funksjonen som tilfredsstiller kravene i henhold EN 954-1 og EN 13849-1.

Utprøvde og testede kombinasjoner
NORDs driveløsninger, som er installert i en rekke kranfasiliteter med ulike kapasiteter, har vist seg svært pålitelige i en årrekke. Et eksempel er mobilportalkranen på den skandinaviske bryggen i Travemünde, Tyskland. På grunn av flere oppdrag i Østersjøen som følge av EUs utvidelse mot øst, har havnemyndighetene bygget ut den skandinaviske bryggen de siste årene. Fasilitetene omfatter kraner med en lastekapasitet på 56 t som er av vital betydning for varer som kommer i trailere, containere eller vekselbeholdere og skal fraktes videre. Totalt brukes over 60 NORD-drives i denne applikasjonen. Installasjonen av verdens største havneportalkran "Goliath" i Odense, Danmark, var en enda større operasjon. For denne applikasjonen utviklet NORD et drivekonsept med et sofistikert kontrollsystem og totalt 68 girmotorer. Girmotorene i havnekranen, som håndterer en makslast på 100 t, sikrer presis retningsstabilitet. Kontrollerte likestrøms-drives i kranens vinsj- og omformerkontrollerte trefase asynkrone motorer i alle transportvogner sikrer trinnløs og smidig hastighetskontroll. Kombinert med fortløpende bremseovervåking via mikroswitcher, blir resultatet høy posisjonspresisjon og et trygt miljø.


Intervju: Krandrives for enhver havn

NORD Drivesystems setter seg ambisiøse mål: " Vi ønsker å se minst en kran med vårt utstyr installert i hver store havn i hele verden", sier Morten Bjørnstad.

Spørsmål: Hvilke spesielle utfordringer møter dere når det skal installeres drivemekanikk og elektronikk for kraner ved verft eller containerhavner?
Morten Bjørnstad: Drivesystemene som brukes i kranvinsjer og transportvogner må ha en kombinasjon av robust slitebestandig design og egenskaper som god dynamikk og presise bevegelser. Samtidig vil brukerne ha tilbakebetalt sin investering så hurtig som mulig. For kranbyggere og operatører vil en totalløsning fra en spesialleverandør være den enkleste måten å møte kravene på.

Spørsmål: Kan kraner sammenlignes med seriemaskiner eller spesialmaskiner?
Morten Bjørnstad: Det er bare noen få kranprodusenter som bygger store ship-to-shore kraner. Derfor kan en si at kranbygging er sammenlignbart med produksjon av modulære spesialmaskiner - og våre driveløsninger er en optimal match for slike applikasjoner.

Spørsmål: NORD er spesialleverandør av drivsystemer til kraner. Hva består disse komplette leveransene av?
Morten Bjørnstad: Vi tilbyr kosteffektiv pålitelig driveteknologi for alle typer og størrelser av kranvinsjer og transportvogner. Vår omfattende serie av mekaniske, elektriske og elektroniske produkter gir oss muligheten til å sette sammen driveløsninger fra en enkelt kilde. Produkter med IP55 og IP66-beskyttelse i tillegg til korrosjon- og støvbeskyttede versjoner sikrer høy pålitelighet og lang levetid selv i et krevende miljø og under sesongpåvirket drift med lange perioder uten aktivitet. Ulike frekvensomformermodeller med en ytelse opp mot 160 kW er tilgjengelige for å tilby funksjoner som Soft Start, generativ bremsing, synkronisert drift og høy posisjonspresisjon. Forøvrig har vi etablert en ny webside, microsite tilegnet driveløsninger for kranapplikasjoner på http://cranes.nord.com.

Spørsmål: Hvilke er typiske applikasjoner for kraner utstyrt med NORD-drives foruten containerhavner?
Morten Bjørnstad: Industrikraner brukes i for eksempel i støperier, stålbyggingsapplikasjoner, skipsbygging, energiverk og tung engineering. Mindre krantyper brukes i verksteder. I dag er det cirka 700 maskinbyggere som produserer kraner. Av disse bygger ca 15 store havnekraner.

Figur 1: Kraner ved verft, containerhavner eller andre havnefasiliteter krever pålitelig kraftig drivmekanikk og -elektronikk.
Figur 2: Frekvensomformerne i serien SK 500E er tilgjengelige i seks størrelser.
Figur 3: Driveløsninger for havnekraner må kunne tilby uovertruffen dynamikk.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne