www.engineering-norge.com
EATON News

Smarthusteknologi til Glommas nye riviera

Massivtre-hyttene som bygges ved Glomma utstyres med trådløs smarthusteknologi fra Eaton. Allerede er 66 av 93 hytter solgt.

Smarthusteknologi til Glommas nye riviera

Interessen har vært enorm. Hyttene går unna som varmt hvetebrød, innleder Espen Skoglund i entreprenørselskapet Smartbo AS som bygger hyttelandsbyen Nes Strandhager.

Byggingen startet i 2019, og gjennomføres i tre byggetrinn. Totalt skal 93 minimalistiske hytter som måler 35 kvadratmeter stå ferdig i 2021. Hyttene er priset rett under to millioner kroner.

Skoglund forklarer at tanken bak prosjektet er å skape moderne, miljøvennlige og arealeffektive hytter for alle aldersgrupper:

Derfor har vi valgt å standardisere hyttene med trådløs smarthusteknologi fra Eaton. Det innebærer at lys og varme styres trådløst, noe som gjør at man får rene flater uten ledninger.


Smarthusteknologi til Glommas nye riviera

Smarthussystemet Eaton xComfort har vært på det norske markedet i 17 år.

Ønsker man å styre lys og varme i hytta fra mobilen, kan man enkelt bygge på løsningen. Veien til et fullverdig smarthus er kort, fortsetter Skoglund.

Erik Hogseth i elektrikerfirmaet Sørum Elektriske AS mener smarthusteknologien vil komme fremtidige hytteeiere til gode, og at teknologien egner seg særlig i trehytter:

Det blir mye penere uten kabler. Brytere kan enkelt festes på veggen der det måtte ønskes, og det er en enkel sak å styre lys og varme med mobil eller nettbrett. Da kan man redusere energikostnader, og sørge for at hytta allerede er varm når man kommer frem, sier Hogseth, som mener stadig flere ønsker smarthusteknologi i boliger og hytter.


Smarthusteknologi til Glommas nye riviera

Han støttes av Skoglund:

Teknologien gjør det enkelt å redusere energibruk, og det er lagt til rette for at man skal kunne være på hytta om vinteren. Da er det deilig å kunne komme frem til en varm og god hytte.

Det meste av trematerialet er laget i Kongsvinger:

Vi ønsker å benytte norske materialer og velger bærekraftige løsninger i prosjektet. Massivtre er et fantastisk materiale som både ser pent ut, er miljøvennlig og har god stabilitet – hytta synker ikke som eksempelvis lafteverk gjør, sier Skoglund, som selv har erfaring fra trelast bransjen.

Trådløs styring er fremtiden

Leder for Eaton i Norge, Jon Helsingeng, roser Smartbo for å bygge fremtidsrettet. Han mener flere utbyggere burde vurdere smarthusløsninger:

Du får en fleksibel og moderne løsning som kan bygges på. Teknologien fører med seg oppsalgsmuligheter og gir eieren en bedre opplevelse. Fordi teknologien styres trådløst blir det betydelig mindre arbeid med å lage føringsveier til kabler, noe som gjør at bygg kan reises raskere, sier Helsingeng.

I 2019 gjennomførte elektrikerfirmaet Årnes Elektro en mini-sammenligningsstudie av to identiske eneboliger. I det ene huset ble foretatt en tradisjonell elektroinstallasjon med kabler for styring av lys og varme, mens i den andre boligen styres lys og varme trådløst ved hjelp av smarthussystemet Eaton xComfort. Konklusjonen av ministudien var at den trådløse installasjonen gikk 7,5 time raskere enn den tradisjonelle kablede installasjonen.

I tillegg kan man feste brytere hvor man vil, noe som gir valgfrihet og et mer estetisk utseende. Trådløs styring med smarte funksjoner burde være en «no brainer» for fremtidsrettede entreprenører, avslutter Helsingeng.

www.eaton.com

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne