www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Robuste drivsystem viser sin søte side

Det er mange trinn involvert i å lage sjokolade fra kakaobønner. I løpet av denne prosessen forblir ingredienser og blandinger i forskjellige tilstander i nær kontinuerlig bevegelse i mange timer og dager, dette krever pålitelige drivsystemer. I Zotter Schokoladens fabrikk i sør-øst Østerrike blir påliteligheten og den feilfrie driften av disse drivene dobbelt så viktig: for det første påser jevn operasjon sluttproduktets toppkvalitet. For det andre er produksjonslinjen alltid åpen for tusenvis av besøkende som selvfølgelig vil legge merke til funksjonsfeil. I løpet av flere år har fasiliteten benyttet girmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS for transport, blanding og pumping.

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 1: Zotter bruker utelukkende etisk handel, økologiske ingredienser – I første hovedsak kakaobønner fra utvalgte produsenter

Sjokolademaker Josef Zotter er en mann av prinsipp, og en bærekraftig produksjon er hans hovedmål. Hans fabrikk i Riegersburg i Sør-Østerrike er fullstendig avhengig av fornybar energi og den genererer mesteparten av denne ved å forbrenne egne avfallsprodukter. Rettferdig behandling – Både av bønder og forbrukere – Er like viktig for Zotter. Han er derfor den eneste sjokolademakeren i Europa som utelukkende bruker etisk handel-materialer av økologisk kvalitet. Zotter forventer den samme forpliktelse fra sine leverandører. Riegersburg-fabrikken har derfor strenge krav til standarden på maskiner og anleggsutstyr og kundeservicen til hans teknologipartnere. Den sveitsiske prosessingeniøreksperten Bühler var ansvarlig for designet og implementeringen av sjokoladeproduksjonsanlegget. Girmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS bidro betraktelig til jevn operasjon i løpet av alle prosesstrinnene. «Våre leverandører, inkludert NORD, er veldig pålitelige», sier Thomas Linshalm, sjef for kakaobehandling ved Zotter. «Pålitelighet er avgjørende på alle våre maskiner. Det er derfor godt å vite at NORD er raskt tilgjengelige hvis det oppstår et problem. Vi kan ganske enkelt ringe til dem og være forsikret om at vi umiddelbart får snakke med noen som kan hjelpe – Vi er veldig fornøyde med det.»

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 2: Thomas Linshalm, sjef for kakaobehandling ved Zotters fabrikk i Riegersburg

Svart gull, brent og malt

Når de er sikre på at jevn operasjon av anlegget alltid kan forventes så kan mestrene ved Zotter fokusere sine krefter på innovasjon for fullstendig realisering. Selskapet introduserer dusinvis av nye smaker med et bredt utvalg av ingredienser hvert år. Disse strekker seg fra ananas til sitron, fra selleri til asparges, fra kokosnøtt til ost og enda mer ekstravagante råvarer. Zotter tilbyr for øyeblikket sjokoladeblokker og andre søtsaker i 365 forskjellige varianter. Men uavhengig av eksotiske smaker og nyskapninger så forblir sjokolade en uunnværlig ingrediens for en stor del av produktutvalget. I mange år har sjokolade blitt produsert ved fabrikken etter Zotters oppskrifter, noe som er ganske uvanlig for en liten produsent. Kakaobønner som leveres til fabrikken rengjøres og brennes deretter i flere minutter ved temperaturer på over 100 °C, disse blir deretter sterilisert under damptrykk. Transportbånddriv med 0,75 kW nominell effekt påser transport mellom stasjonene for rengjøring, brenning og sterilisering. Det neste trinnet er en knuser hvor skallet til kakaosplittene fjernes. En mølle med et NORD-driv gjør deretter splittene om til en kakaopasta i væskeform som sendes i rør til en mikser. Pumpene som kreves for dette trinnet har 4 kW girmotorer. I mikseren blir sukker, og for noen oppskrifter, tørrmelk, lagt til kakaopastaen. I tillegg tilføyes ekstra kakaosmør fra nabotanker som er utstyrt med flere 1,1 kW pumpedriv.

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 3: Råvareblandingen må males på nytt i en rullemaskin. Et transportbånd fører blandingen dit.

Væsken blir solid …

Blanding av kakaomassen med andre ingredienser leder til en hellbar masse som males i en rullemaskin for å oppnå en fin tekstur. En dedikert snekkegirenhet som drives av en 4 kW konisk girmotor som sørger for kompresjon. Basert på det nåværende NORDBLOC.1-designet har dette drivet en innovativ konstruksjon: Girene introduseres og monteres igjennom hjullagerhullene. Mens avstanden fra aksel til aksel er den samme som i konvensjonelle koniske gir, tillater NORDBLOC.1-designet bruk av større hjullager i en overlappende forskyvingskonfigurasjon. Akslene er også større enn i andre markedsstandard enkeltdelssystemer. Takket være de større hjullagrene så er drivsystemene betraktelig sterkere og mer slitesterke, da slitasje fra radiale og aksiale krefter blir ytterligere redusert. De større akseljournalene tillater veldig fleksibel implementering av kundespesifikasjoner, som for eksempel skaftdiametere eller formen og lengden på akselstenderne.

Robuste drivsystem viser sin søte side
Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjoner 4, 5: Kakaopastaen komprimeres av en dedikert snekkegirenhet som drives av en konisk girmotor

… og det faste stoffet blir flytende

Transportbånddriv fører så det faste mellomproduktet igjennom fem rullemaskiner hvor det blir gradvis raffinert. Kun etter dette kommer blandingen frem til siste trinn av sjokoladeproduksjonen. Den enkeltakslede conchen, utviklet av Bühler med spesiell industrikunnskap, brukes til å redusere vanninnholdet, noe som forsikrer en myk, silkelignende konsistens. Bitre midler fordampes ved hjelp av avansert temperaturovervåkning mens den ønskede aromaen forblir. I denne oppgaven brukes NORD-driv for transport, vending og pumping. En konisk girmotor fungerer som et beltedriv for å fylle conchen. Avhengig av oppskriften, vendes sjokolademassen i opptil 48 timer ved økte temperaturer i væskeform, frem til et produkt med den fineste glansen og ønsket aromatisk profil er produsert. Vendearmene beveges av plassbesparende direkte driv. Girmotoren med parallelle aksler som brukes for denne oppgaven gir en nominell effekt på 55 kW. Den conchede blandingen tømmes ved hjelp av et pumpesystem som drives av en konisk girmotor.

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 6: Beltedriv i løpet av conchelasting

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 7: Girmotor med parallelle aksler som driver conchen

Robuste drivsystem viser sin søte side
Illustrasjon 8: Ingredienser og mellomprodukter flyttes fra tanker og fra en maskin til den neste ved hjelp av flere pumpedriv; vist ovenfor: conchetømming

Konklusjon:

I sjokoladeproduksjon er maskiner slik som kverner, miksere og vendere og mange transportbånd og pumpelinjer veldig avhengige av robust drivteknologi. Forskjellige girmotortyper fra NORD DRIVESYSTEMS oppnår et bredt spektrum av disse oppgavene i Josef Zotters fabrikk. Thomas Linshalm, sjef for sjokoladebehandling ved det inspirerte konfektfirmaet, forklarer: «Vi opererer et stort antall girmotorer. Bare i tilfelle, er det derfor veldig viktig for oss å alltid ha rask tilgang til reservedeler. Men generelt sett er drivene veldig pålitelige.»

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne