www.engineering-norge.com
Steute

Steutes trådløse sikkerhets fotbrytere velges av et metallsmelteverk

For å unngå feil under rutinearbeid på grunn av varm metallsprut som ødelegger strøm- eller signalledninger, har en trådløs sikkerhets fotbryter som bruker Steute-teknologien «sWave 2.4 GHZ-safe» blitt valgt. Den øker påliteligheten betraktelig samtidig med at den er enkel å installere og fleksibel.

Steutes trådløse sikkerhets fotbrytere velges av et metallsmelteverk
Fig. 1: Thalmann Maschinenbau AG. drar fordel fra den lengre levetiden til de nye fotbryterne da det ikke lenger finnes kabler som kan skades av varm metallsprut.

Fotbrytere er standard kontrollelementer i mange metallindustribedrifter. Operatører må ha begge hendene fri for å kunne starte eller stoppe en maskin eller et driv. Siden fotbrytere kan plasseres hvor som helst på gulvet, tilbyr de også en høy grad av ergonomisk komfort.

Fordelene med fotbryter

Det er akkurat disse fordelene som et lettmetallsmelteverk i Sveits benytter seg av. Det produserer høykvalitets støpte aluminiumsdeler, blant annet for elektroteknologi, jernbaneindustrien og maskinbygging. Maskinene ved smelteverket inkluderer vippbare gravitetsstøpemaskiner som tidligere ble operert via kablede sikkerhets fotbrytere. Disse maskinene utfører farlige vippebevegelser under støpning.

Søket etter et alternativ

Det oppstod stadig feil på bryterne i løpet av rutinearbeid fordi varm metallsprut ødela strøm- eller signalkabler. Da de lette etter et alternativ fant den tekniske ledelsen ved smelteverket en trådløs sikkerhets fotbryter som nettopp hadde kommet på markedet. Den kommuniserte med evalueringsenheten i kontrollkabinettet via en trygg trådløs protokoll.

Ny: trådløs protokoll for sikkerhetsbruk

Denne bryterutstyrserien er den første som fungerer med den trygge trådløse protokollen «sWave® 2.4 GHz-safe» som er utviklet av Steute. Det trådløse systemet bruker det fysiske nivået til standarden IEEE 802.15.1. På grunn av det høye pålitelighetsnivået som er garantert, blant annet, av prosedyren FHSS («Frequency Hopping Spread Spectrum») på 79 kanaler og den adaptive frekvenshoppeprosedyren, i tillegg til veldig god kompatibilitet med andre trådløse systemer, er det spesielt egnet for bruk i røffe industrimiljøer. Sender-/mottakersystemet, som er forventet fra sikkerhetssystemer, er grunnleggende designet som et tokanalssystem.

Flere fotbrytere kan jobbe parallelt innenfor ett radiofrekvensområde. Strømforsyningen er batteribasert, noe som dekker de nødvendige behovene for en høytilgjengelig toveis radioforbindelse. Systemet, som består av den trådløse fotbryteren og mottakerenheten, er EC-typetestet for ytelsesnivå (PL) d i henhold til ISO EN 13849-1, i tillegg til sikkerhetsintegrert nivå (SIL) 2 i henhold til IEC 62061.

Uforventet bruk av ny teknologi

De trådløse sikkerhets fotbryterne ble opprinnelig utviklet for spesielle bruksområder, slik som «konfigureringsmodusen» eller «prosessovervåkningsmodusen». Her kan maskinene fremdeles opereres i samsvar med standardene, med åpne sikkerhetsdører og redusert hastighet, så lenge brukeren aktiverer pedalen og holder den nede i halv stilling.

En test ved smelteverket vist allikevel raskt at sikkerhets fotbryteren kunne være like effektiv for dette formålet. Ved å fjerne kablene økes levetiden til denne fotbryteren betraktelig. Ergonomisk komfort er også forbedret siden ingen kabler kommer i veien.

Alle Steute-fotbrytere er velkjente for sine ergonomiske design. De er også ekstremt stabile når de er montert på plass, noe som for denne brytertypen er et veldig viktig kriteria for ergonomi og intuitiv operasjon. Metallhuset kan motstå høy mekanisk slitasje og har, i likhet med de høykvalitets bryterdelene, en lang levetid, selv i røffe miljøforhold, i smelteverk og andre steder.

Steutes trådløse sikkerhets fotbrytere velges av et metallsmelteverk
 
Fig. 2: «Trådløs sikkerhet»: et krav som overholdes av de trådløse sikkerhets fotbryterne med teknologien «sWave 2.4 GHZ-safe»

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne