www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Robust ytelse i en travel hverdag

Solide drivløsninger til taubanestasjoner og -garasjer

Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 1: En hjulskinne sørger for at taubanevognen beveger seg gjennom stasjonen i et trygt og komfortabelt tempo

I Alpene reiser titusenvis av mennesker opp i fjellene hver eneste dag, spesielt under skisesongen. For å unngå lange køer på taubanestasjonene er det viktig med driftssikkert og pålitelig utstyr. Derfor bruker Doppelmayr/Garaventa, verdens største taubaneleverandør, vedlikeholdsvennlige og driftssikre girmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS.

I Ischgl, en kommune i den østerrikske delen av Tirol, betjenes Pardatschgrat-fjellet av en såkalt "trekablet, frakoblingsbar" gondolbane, altså et system med tre kabler og vogner som kan kobles fra trekkabelen. Gondolbanesystemer med tre kabler har to faste bærekabler som bærer taubanevognen, samt en sirkulerende trekkabel. Med en stigning på 1251 meter satte Ischgl-heisen ny verdensrekord for trekablede taubaner da den ble tatt i bruk. Reisen tar under 10 minutter, og den nominelle makshastigheten er 7,5 m/s. Hastigheten inne på stasjonene må selvfølgelig være adskillig lavere, slik at passasjerene kan komme seg trygt av og på. Når vognene kommer inn på stasjonen blir de derfor koblet fra trekkabelen, mens en hjulskinne senker hastigheten. Ved passasjerplattformen er vognen nede i lav ganghastighet. Inne på stasjonen går vognhjulene på skinner i stedet for bærekabler. Når vognen kobles fra trekkabelen, kommer friksjonsmoduler i kontakt med skinnen og sørger for kraftoverføring. Her er det installert flere NORD-girmotorer som driver flere akser via et bånd. Gondolbanen er bygget av Doppelmayr – en del av Doppelmayr/Garaventa Group, verdens største utvikler og produsent av taubaner med over 14 600 fullførte prosjekter i 89 land. Doppelmayr har samarbeidet med NORDs østerrikske datterselskap i Linz, Getriebebau NORD GmbH, siden 2005. "Med NORD vet vi at vi alltid får drev som fungerer, uansett bruksområde. Vi velger drivløsningene fra NORD fordi de svarer til forventningene våre med tanke på både driftssikkerhet og sikkerhet for våre ansatte. NORD er utrolig fleksible når det gjelder å levere skreddersydde løsninger. Drevene er pålitelige og stillegående, og NORD sørger for rask levering av reservedeler over hele verden", sier Johannes Moritzhuber, Doppelmayrs sjef for frakoblingsbare gondolbaner.
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 2: NORDs girmotorer driver seksjoner av hjulskinnen via bånd

Vogngarasje

Doppelmayr og NORD DRIVESYSTEMS samarbeidet også om Grasjoch-banen, en enkelttaubane i nabostaten Vorarlberg. Ved både denne banen og Tirol-prosjektet lagres vognene i en garasje på nattestid. Doppelmayr var først ute med denne løsningen, som sørger for at levetiden til utstyret forlenges betraktelig. I begynnelsen krevde lagringen mye manuelt arbeid, men i dag er mye av det blitt automatisk. Begge taubanene har en garasje under stasjonene nede i dalen. Ved Grasjoch-banen transporteres vognene til garasjen via en skrårampe, der den overføres fra hjulskinnen til en transportkjede. Skinnene som går gjennom både stasjon og garasje bærer vekten av vognene. Ved Ischgl-garasjen er det enda mindre plass; vognene faktes til lagringsrommet via en NORD-drevet vertikal transportør. Hjulskinner står for den horisontale transporten. Motorene er sentralstyrte og utstyrt med temperatursensorer og pulsgivere.
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 3: Vognene ved Grasjoch-banen går på overliggende skinner og trekkes inn i garasjen av en transportkjede
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 4: Transportkjeden med kroker drives av en tannhjulsmotor fra NORD
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 5: Plassen utnyttes maksimalt i parkeringsgarasjen ved Grasjoch-banen

Illustrasjon 6: Nærbrytere og NORDs bremsemotorer med avstandsovervåkning sørger for at vognene i Ischgl-garasjen lagres med riktig avstand

Fokus på standardisering

Doppelmayr tok i bruk et modulsystem til sine forskjellige produktserier for mange år siden. Selskapet skreddersyr fortsatt hver enkelt taubanevogn til de geografiske, geologiske og klimatiske forholdene på stedet, men modulsystemet reduserer konstruksjons- og produksjonskostnadene og legger til rette for standardisert planlegging og kvalitetssikring. Produsenten har nå gått over til å kun bruke IE3-motorer med premium ytelse på stasjonene, inkludert garasjene der drevene ikke er i kontinuerlig drift. Den avanserte energieffektivitetsklassen IE3 har kun nylig blitt obligatorisk i Europa, og fortsatt bare for enkelte applikasjoner. Likevel har Doppelmayr valgt NORDs IE3-motorer på grunn av de ekstra fordelene, som for eksempel færre forskjellige typer, større termisk kapasitet og overlastkapasitet, og egnetheten for bruk land med både 50 Hz og 60 Hz strømforsyning.

Vant med spesialfunksjoner

Fremfor alt setter Doppelmayr pris på drivløsningenes driftssikkerhet og lange levetid. Dietmar Fessler, Doppelmayrs sjef for trekablede, frakoblingsbare gondolbaner, forklarer: "Drevene vi bruker i taubanene må fungere optimalt i temperaturer fra –30 °C til +50 °C. NORD-drevene oppfyller enkelt dette kravet." Kollegaen Johannes Moritzhuber, ansvarshavende for Grasjoch-banen, føyer til: "NORD forstår kravene som stilles ved vår bruk. For eksempel gjorde de oss oppmerksom på at vi kunne øke girkassetemperaturen med 5 grader ved å bruke et annet smøremiddel. I prosjektene våre i Alpene er dette svært relevant, og et aspekt som hjelper oss med å oppnå en langvarig drivløsning som krever lite vedlikehold." NORD tilbyr drev til et svært bredt temperaturområde, og til Doppelmayr-prosjektene har de levert oppvarmingsfunksjoner ved stillstand, korrosjonsbeskyttede bremser og fuktighetsbeskyttelse. Drevene på hjulskinnene opererer i lave hastigheter, hvilket er grunnen til at de er utstyrt med eksterne vifter. Disse viftene er kraftigere enn motorvifter og kan slås av og på etter behov, noe som gir en mer energibesparende løsning. I stedet for dobbeltpolede vifter har NORD lever firepolede versjoner med betydelig lavere støynivå i passasjerområdene. NORD leverer drevene klare til bruk, med strøm- og signalkoblinger som plugges rett inn. I tillegg til mindre vedlikehold, gir dette en betydelig kostnadsbesparelse i idriftsettingsfasen. Drivprodusenten har også utstyrt bremsene med avstandsovervåkning. En mikrobryter signaliserer når bremseskivene er slitt ned til en viss grense, slik at bremsene alltid fungerer som de skal og at bremseskivene justeres eller skiftes ut i tide.
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 7: Saktegående motorer i passasjerområdet kjøles ned av en ekstern vifte
Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 8: Praktiske strømkontakter gir enkel tilkobling og utskifting av girmotorer
Robust ytelse i en travel hverdag

Robust ytelse i en travel hverdag
Illustrasjon 9 og 10: Doppelmayrs sjefingeniører ved Pardatschgrat-banen i Ischgl, Dietmar Fessler (øverst), og ved Grasjoch-banen i St. Gallenkirch, Johannes Moritzhuber (nederst)

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne