www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Der Antrieb tar kontroll

Små drivsystemer gir effektiv produksjon

Der Antrieb tar kontroll
Illustrasjon 1: Nettverket i et moderne produksjonsmiljø: Smarte drivenheter behandler data og sender detaljert status- og applikasjonsinformasjon etter behov

Intelligente helhetskonsepter blir stadig mer populære i industrien. NORD DRIVESYSTEMS er en sentral leverandør av omfattende drivløsninger, og selskapet tilbyr nå "NORD 4.0-klare" komponenter som er designet for å bringe denne utviklingen videre.

Moderne prosessanlegg krever automatiseringsteknologi med avansert funksjonsintelligens. Komponentene må kunne sende viktig informasjon, inkludert data fra tilkoblede sensorer og aktuatorer, via forskjellige nettverk. I tillegg er det en økende forventning om at intelligente feltenheter skal kunne overvåke hendelser og reagere selvstendig. Drivprodusenten NORD DRIVESYSTEMS møter disse kravene med en modulbasert serie med girmotorer, drivelektronikk og programvarefunksjoner. Det differensierte utvalget av distribuerte drev gjør det mulig å konfigurere svært kostnadseffektive løsninger som er skreddersydd til sitt tiltenkte bruksområde. NORDs omformere har innebygd PLC og kan leveres med logisk sekvenskontroll. De har full konnektivitet for kommunikasjon med andre knutepunkter i nettverket, inkludert fleksibel tilgang fra en enhet med standard Ethernet-grensesnitt ved hjelp av Ethernet-tunnelering.

Riktig handling til riktig tid

Den viktigste forutsetningen for intelligent prosesskontroll – uansett hvor kontrolleren er installert og hvordan den er tilkoblet (kablet eller trådløst, via industrielt Ethernet eller internett) – er presise data fra feltnivået. Komponentene må selv kommunisere sin egen driftsstatus for at systemet skal kunne avgjøre hva som skjer i nettverket. Systemene for kontroll, administrasjon og produksjonsplanlegging må ha egnede grensesnitt for vertikal integrering av sensorer og aktuatorer, og høy kvalitet på dataoverføringen er avgjørende. NORDs frekvensomformere har derfor funksjoner for å overvåke og sende drivdata, samt å samle informasjon fra eksternt tilkoblede digitale og analoge sensorer og aktuatorer. I tillegg gir de muligheter for tilstandsovervåkning og forebyggende vedlikehold ved hjelp av programvarekapasiteter for effektiv diagnostikk. Omformerne kan, for eksempel, beregne statusen på smøremidler og indikere når det er behov for oljeskift. De kan også automatisk overvåke slitasjen på bremseoverflaten i tillegg til belastningen på drivverket som helhet. På grunnlag av denne informasjonen kan brukerne iverksette forebyggende vedlikehold, og dermed sørge for maksimal driftstid for anlegget.
Der Antrieb tar kontroll
Illustrasjon 2: Opptil 24 drev fra NORD DRIVESYSTEMS per filtreringsenhet – distribuert drivelektronikk reduserer behovet for kabler og vil nesten eliminere EMC-problemene

Autonom fjerning av hindringer

Frekvensomformerne kan bruke sine allsidige sensorgrensesnitt til å gjøre mye mer enn bare å sende data til en sentral kontroller. Disse drevene reagerer også på endrede prosessbetingelser i henhold til parameteriseringen. De kan implementere tilbakeføring basert på integrerte PI-kontrollerfunksjoner. I målingsapplikasjoner vil NORD-drevene for eksempel registrere oppfyllingsgraden og styre etterfyllingen. Nettverksdrev kan brukes til alle typer applikasjoner og vil sørge for at de tekniske feilene som oppstår ikke resulterer i nedetid og betydelige kostnader. Ved å overvåke belastningen vil omformerens innebygde PLC kunne oppdage blokkeringer i pumper, skruetransportører og røremaskiner. Dersom drivparameterene for tekniske feil konfigureres riktig, vil et NORD-drev for eksempel først forsøke å fjerne en mekanisk hindring ved å endre driftsretning og forsøke pulserende drift. Hvis dette fjerner blokkeringen vil drevet gå tilbake til normal drift. Dersom problemet fortsatt eksisterer kan omformeren sende et feilsignal til kontrollnivået og eventuelt starte en alternativ prosedyre, f.eks. at andre drivenheter i nettverket åpner en forbikobling. Omformernes PLC-kapasiteter utgjør et betydelig bidrag til mindre nedetid og lavere servicekostnader.
Der Antrieb tar kontroll
Illustrasjon 3: Intelligente drev: NORDs frekvensomformere for koblingsskap- eller motormontering har integrert PLC-funksjonalitet

Applikasjonsutvikling på den enkle måten

NORD legger også til rette for applikasjonsutvikling ved hjelp av den gratis og brukervennlige programmerings- og parameteriseringsprogramvaren NORD CON. NORD CON støtter drivrelaterte funksjoner i samsvar med IEC 61131-3, samt PLCopen-bevegelseskontroll. Kundene kan programmere ved hjelp av de tekstbaserte programmeringsspråkene "Structured Text" eller "Instruction List". Alle drivrelaterte funksjoner kan implementeres direkte i omformerens PLC. Brukerne trenger derfor ikke å bruke tid og penger på utvikling, verifisering og validering av bruksspesifikk fastvare. I tillegg tillater NORD CON fjerntilgang via Ethernet-tunnelering – for eksempel fra en bærbar enhet med standard Ethernet-grensesnitt – noe som gir brukerne fleksible muligheter til fjerndiagnostikk og vedlikehold. NORDs frekvensomformere håndterer også sikkerhetsapplikasjoner, ikke minst implementering av Safe Stop 1 (SS1) og Safe Torque Off (STO). Et bibliotek med disse sikkerhetsrelaterte funksjoner er gratis tilgjengelig på NORDs nettsted. Dette muliggjør evaluering av maskinapplikasjoner i samsvar med DIN EN ISO 13849 med sikkerhetsintegritetsprogramvaren SISTEMA.
Der Antrieb tar kontroll
Illustrasjon 4: Alle frekvensomformere er 100 % produsert i Tyskland – produsert og testet ved NORD Electronic Drivesystems i Aurich

Toppmoderne desentralisert automatisering

Distribuerte drivløsninger for enkle, billige og effektive maskin- og systemdesign er fortsatt NORDs raskest voksende produktsegment. Drivsystemer basert på frekvensomformerne i SK 200E-serien er aller mest populært. Disse tilbyr det samme omfattende utvalget av funksjoner (inkludert posisjonering, innebygd PLC, sikkerhetsrelaterte drivfunksjoner) som de tilsvarende modellene i SK 500E-serien for installering i koblingsskap. De robuste distribuerte enhetene fra NORD dekker et uvanlig stort ytelsesområde. Dette legger til rette for allsidig bruk med desentralisert prosesskontroll av pumper, kompressorer, skruetransportører etc., med motorytelser opptil 22 kW. I tillegg har NORD-omformerne effektive mikrokontrollere og kan kontrollere både synkronmotorer og induksjonsmotorer. Selskapet konfigurerer mekatroniske drivsystemer basert på trefase-induksjonsmotorer og synkronmotorer med permanentmagneter og ytelsesrangering opptil IE4 (Super Premium Efficiency), og alle produktene produseres på eget anlegg. IEC-standardmotorer legger til rette for enkle, vedlikeholdsvennlige og kostnadseffektive drivkonsepter. I tillegg oppnår drivsystemene fra NORD som kombinerer en motor- og en elektronikkenhet de høyeste nivåene av systemytelse – en IES2-rangering i samsvar med den gjeldende EN 50598-2 European Ecodesign-standarden.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne