www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Heisdrev fra NORD klarer utfordringene

AC-vektordrev brukes til vedlikehold av skyskrapere.

Heisdrev fra NORD klarer utfordringene
Illustrasjon 1: Leadenhall-bygningen, City of London – den kileformede fasaden skaper utfordringer ved rengjøring og vedlikehold.

Skyskrapere som 122 Leadenhall Street i London har sine egne, skreddersydde tilgangssystemer for vedlikehold. Material- og vindusvaskerne transporteres opp med heiser som er montert på taket. Kraftige, sikre drev er en avgjørende del av denne pålitelige løsningen. Ettersom designen av høye bygninger stadig blir mer innovativ, må firmaene som lager løsningene for vedlikehold av bygningene holde følge og komme opp med nye løsninger for å følge utviklingen. I et av sine siste prosjekter, sto Integral Cradles Ltd for design og installasjon av to bygningsvedlikeholdsenheter (BMU) til den ikoniske, 52-etasjes Leadenhall-bygningen i London. Den 225 meter høye skyskraperen er også kjent som «The Cheesegrater» («rivjernet») på grunn av sin unike, kileformede fasade i 10 graders vinkel. De skreddersydde BMU-ene består av sidegående kraner, plattformer og støtteutstyr som er permanent montert på taket. En teleskoparm gir dem en rekkevidde på over 20 meter, noe som er avgjørende for å nå bort til alle deler av bygningsfasaden. Maskineriet løfter glasspaneler med en totalvekt på opptil 1000 kg. Det bidro også ved demonteringen av tårnkranene og løftet deler på opptil 2000 kg. Ettersom sikkerhet og pålitelighet er av avgjørende betydning, har installasjonen flere vinkelgirmotorer og omformere i NORDAC PRO-serien, levert av NORD DRIVESYSTEMS, for presis posisjonering av plattformene over og rundt hele tårnet.

Heisdrev fra NORD klarer utfordringene
Illustrasjon 2: En NORD SK 9072.1-girmotor driver teleskoparmen på Leadenhall-bygningens BMU.

Global prosjektutvikling krever globale leverandører

Fra begynnelsen av prosjektet, samarbeidet Integral Cradles med arkitektene og byggeselskapet rundt utviklingen av BMU-ene, ved hjelp av en metode for «virtuell konstruksjon» kalt Building Information Modeling (BIM). Denne metoden gjorde det mulig for alle parter å visualisere tilgangsløsningen samtidig som byggearbeidet gikk fremover, og dermed ta hensyn til selv de minste designendringer som kunne påvirke fasadetilgangssystemet og vedlikeholdsarbeidet. Integral Cradles utviklet Leadenhall-bygningens BMU-design i samarbeid med sin spanske samarbeidspartner Góndolas in Design, S.L. (GinD), som produserte og utviklet viktige komponenter til prosjektet. Madrid-baserte GinD har vært kunde av NORD DRIVESYSTEMS i en årrekke og levert BMU-er til flere prestisjefylte prosjekter som også bruker NORD-drev. Kvalitet, service og global support er viktige bestanddeler i Integral Cradles’ og GinDs designprosess. Derfor var det avgjørende at alle viktige spesifikasjoner kunne studeres og hver drivaksel utformes perfekt av NORDs ingeniører i Tyskland, med lokal salgsstøtte fra NORD Gear Ltd – NORDs britiske datterselskap og et av de 36 som opererer i alle store produksjonsland over hele verden.

Heisdrevfunksjoner om bord

Hver BMU omfatter fire omformerdrevne aksler: en sidegående aksel kjører den balanserte kranen på et skinnesystem over hver halvdel av taket; en svingaksel roterer kranen; en teleskopaksel forlenger armen; og et vinsjdrev mater ut kabel for heising av plattformen over fasaden. Akselen som posisjonerer armvinkelen drives av en hydraulisk aktuator. Det er svært viktig at både fartsøkninger og reduksjoner foregår jevnt og kontrollert. Disse funksjonene styres av skapmonterte frekvensomformere i NORDAC PRO-serien. Den brukervennlige NORD CON-programvaren gir rask og trygg parameterisering av omformerne. I tillegg til akselerasjons- og retardasjonsrampene som sørger for myk start og stopp, bruker applikasjonen en omfattende liste parametere, som for eksempel et område med driftshastigheter, bremsekontroll og sikkerhetsbetingelser. Ved hjelp av NORDs valgfrie ParameterBox, kan kunden enkelt justere enkelte parametere på stedet eller kopiere et helt parametersett til en annen omformer. Drivelektronikken har presis vektorkontroll og høy overbelastningskapasitet, noe som sikrer trygg drift av girmotorer i en slik applikasjon med høye krav til dreiemoment. Hver NORDAC PRO har et utvalg inn- og utganger, slik at kundens PLC-kontroll kan sørge for synkronisering av alle akslene. Omformerne er montert i et værsikkert koblingsskap i nærheten av BMU-en. NORDAC PRO-serien har et stort utvalg konfigurasjonsnivåer. Omformerne kan håndtere avanserte kontrollfunksjoner basert på standard integrerte PLC-funksjoner, POSICON-posisjoneringskontroll, safe stop (STO), tilbakemeldinger fra pulsgiver, feltbusskommunikasjon og mye mer.

Heisdrev fra NORD klarer utfordringene
Illustrasjon 3: NORD DRIVESYSTEMS’ frekvensomformere i NORDAC PRO-serien har avanserte posisjoneringsfunksjoner og en innebygd PLC.

Alle drivkomponenter produseres på eget anlegg

Girmotorene som driver BMU-akslene ble også produsert og montert hos NORD. De energieffektive IE3-motorene kommer i størrelser på opptil 5,5 kW, og enkelte har sikkerhetsbrems med manuell utløsning. Alle vertikalt monterte motorer har regnbeskyttelse på toppen av viftedekslet for å forhindre at skitt og vann kommer ned i bakdelen av motoren, der bremsen og viften er plassert. Alle de motoriserte akslene drar fordel av NORDs kraftige Unicase-vinkelgir, som med sine rigide, helstøpte støpejernshus motstår bøyning selv ved de tøffeste belastninger. Ettersom alle lagre og pakningsseter er plassert inne i det helstøpte huset, finnes det ingen elementer som kan gjøre huset svakere eller føre til oljelekkasjer. Bruk av større lagertapper og girdiametere gir større dreiemomentkapasitet, lengre levetid og større pålitelighet enn konkurrerende drivenheter.

Heisdrev fra NORD klarer utfordringene
Illustrasjon 4: De to BMU-ene på Leadenhall-bygningen med drev fra NORD DRIVESYSTEMS i aksjon 225 meter over gaten.

Utsiktene er gode

Siden idriftsettingen, har NORD DRIVESYSTEMS gjennomført on-site opplæring på omformere og vedlikehold – 225 meter over gateplan, med en fantastisk utsikt over London. Logistikkløsnings- og drivekspertene forventer mer lignende arbeid i fremtiden. «The Cheesegrater» er kun én av mange imponerende installasjoner der Integral Cradles og GinD har samarbeidet med NORD. Arkitekturinteresserte gleder seg allerede til ferdigstillelsen av «The Scalpel» («skalpellen») ved 52 Lime Street i London, som for øyeblikket er under bygging. Dette bygget skal utstyres med to omfattende BMU-er designet av Integral Cradles.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne