www.engineering-norge.com
NKE

Gjennom sine leveranser av lagre til tidevannsturbiner til havs bidrar NKE AUSTRIA til produksjon av fornybar energi

Verdens første kommersielle tidevannsturbin SeaGen i Nord Irlands Strangford Lough,drives med lager fra NKE AUSTRIA.

Gjennom sine leveranser av lagre til tidevannsturbiner til havs bidrar NKE AUSTRIA til produksjon av fornybar energi
Bildetekst: Kunstnerisk gjengivelse av SeaGen til havs.

Tidevannsturbiner er blant nyutviklingene innen området fornybar energi. De undersjøiske turbinene drives av tidevannsstrømmer. Lagerprodusenten NKE Austria leverer lager til girboksene i disse ”undervannsvindmøllene”.

SeaGens tidevannsturbin 1.2 MW er utviklet av Marine Current Turbines Ltd. (MCT), en ledende utvikler av turbinteknologi basert i Bristol i Storbritannia. Turbinene virker som en ”undervannsvindmølle”, men drives av tidevannsstrømmer i stedet for vind. I motsetning til vindenergi, som påvirkes av skiftende vær, er tidevannstrømmer mye mer forutsigbare. I tillegg er undervannsturbiner mindre i størrelse enn vindturbiner siden vann har høyere tetthet enn luft. SeaGen har blitt installert i Nord-Irlands Strangford Lough og er verdens første kommersielle tidevannsturbin.

Girboksen i SeaGens turbin er designet av Orbital2 Ltd., som er en ledende britisk utvikler av girbokser til fornybar energi. Girboksen produseres i Tsjekkia av Wikow MGI. Girboksutviklerne og -produsentene har valgt NKE AUSTRIA som leverandør av lagre. Avgjørende for valget var NKEs utmerkede tekniske support og korte produksjonstider. "NKE har vært en egnet og effektiv partner når det gjelder lagerteknologi. Tilgjengeligheten av store lager til hovedrotorakselen er den avgjørende faktoren for dette prosjektet ", sier Dr. Frank Cunliffe, daglig leder i Orbital2.
NKE leverer ni ulike typer lager til girboksene, inkludert deep groove kulelagre, koniske rullelagre, sylindriske rullelagre og fire punkts kontakt kulelagre med ytre diametre fra 300 til 1090mm.
I tillegg til lagre for tidevannsturbiner, leverer NKE lagre for andre sektorer innen fornybar energi, spesielt vindenergi. Gjennom sine millionkontrakter med anerkjente vindturbin- og girboksprodusenter har NKE bidratt aktivt til utvikling av teknologier som skal redusere utslipp.
 
Tidal 2.jpg: Koniske rullelagre er en av lagertypene fra NKE som brukes i SeaGen-girboksene.
Tidal 3.jpg: Girboksen til SeaGen er utstyrt med ni typer rullelager fra NKE
Tidal 4.jpg: Tidevannsturbinen SeaGen monteres.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne