www.engineering-norge.com
11
'25
Written on Modified on
FAULHABER GROUP
Faulhaber-motorer driver Bugatti Tourbillon sin presise mekaniske skjerm
Bugatti Tourbillon integrerer en sveitsisk mekanisk skjerm med FAULHABER trinnmotorer, som sikrer presis visualisering av kjøretøydata i ekstreme temperaturer for en forbedret kjøreopplevelse.

Å begynne med noe ekstraordinært og deretter gå enda lenger med hver detalj, det er slik man kan beskrive konseptet til bilprodusenten Bugatti. For visningen av den kommende luksusmodellen »Tourbillon» vil noe helt spesielt bli presentert. I stedet for en digital versjon, vil sjåføren se en ekte sveitsisk klokke bak rattet. Dashbordet til den nye hypersportsbilen er fullpakket med de fineste mekanikkene fra Conceptos verksteder, hvor urverk for de mest prestisjefylte navnene i urmakerverdenen er laget. FAULHABER trinnmotorer oversetter de elektroniske signalene fra bilens innebygde datamaskin til hendene på klyngen.

Å beskrive Bugatti Tourbillon uten å falle inn i klisjeer som «fantastisk design» og «kompromissløs teknologi» er en utfordring. Superlativer ser ut til å slites raskt ut på grunn av deres overflod: en toppfart på 446 kilometer i timen, akselerasjon fra 0 til 200 på under 5 sekunder, og en startpris på 3,8 millioner euro er bare noen få høydepunkter i denne bilen.
Drivverket til den nye modellen, som skal lanseres i 2026, er fullstendig ombygd. Den er basert på et komplekst system av elektriske motorer, en V16 naturlig aspirert motor og siste generasjon åtte-trinns dobbelclutch girkasse. "Det var viktig for oss at denne bilen beholder den rene og uforfalskede analoge følelsen av en forbrenningsmotor, samtidig som den kombinerer den med smidigheten og egenskapene til elektriske motorer," legger produsenten til.
Toppen av urmakeri
Det franske ordet «Tourbillon» betyr «virvelvind», noe som passer perfekt til dette unike kjøretøyet. Navnet refererer også til en oppfinnelse av Abraham Louis Breguet, en titan i urmakerverdenen. Han finpusset håndverket sitt i Sveits på 18-tallet før han flyttet til Frankrike omtrent som Ettore Bugatti, italieneren som grunnla sin legendariske sportsbilfabrikk i Molsheim, Alsace, i 1909. I dag produseres Bugatti-kjøretøyer fortsatt der under samme prestisjetunge navn.

Tourbillon er en svært kompleks og delikat mekanisme som kompenserer for tyngdekraftens effekt på nøyaktigheten til lommeur og armbåndsur. I dag er disse mesterverkene innen presisjonsteknikk hovedsakelig laget i La Chaux-de-Fonds, inkludert på Concepto. Valérien Jaquet, som grunnla selskapet i 2006, er en beundrer av Breguet og en bemerkelsesverdig urmaker selv. På mindre enn to tiår har han gjort Concepto til en av de viktigste leverandørene av urverk til de store merkene. Blant sine prestasjoner har Concepto utviklet verdens tynneste mekaniske klokke, som bare er 1.70 millimeter tykk. I tillegg til Tourbillon tilbyr selskapet bevegelser med alle tenkelige komplikasjoner.
Da Bugatti bestemte seg for å lage en mekanisk skjerm for sitt nyeste kjøretøy, var Concepto det naturlige valget som teknisk partner. Bilen har også et utfellbart digitalt display i midtkonsollen med alle funksjonene som forventes i et moderne kjøretøy, men speedometeret i førerens direkte siktlinje måtte være noe helt eksepsjonelt.
Dimensjonssprang og nytt elektronisk territorium
»Bugatti ønsket en skjerm som ikke bare lignet et eksklusivt sveitsisk armbåndsur på utsiden, men som også brukte samme type mekanikk på innsiden», sier Guillaume Tripet, som leder Bugatti-prosjektet hos Concepto. »Fra denne ideen ble konseptet med en stor sirkulær skjerm i midten med to mindre satellittskjermer til venstre og høyre født. Det minner om et klassisk armbåndsur med flere komplikasjoner, bortsett fra at her, i stedet for en stoppeklokke eller månefase, vises de sentrale kjøretøydataene, sammen med den utsøkte mekanikken bak viserne.»

Det komplekse urverket består av 600 deler, som alle måtte utvikles fra bunnen av. Mens Concepto også produserer skrivebordsklokker og har større urverk i porteføljen, krever skjermen i Bugatti komponenter som er opptil 80 prosent større enn disse. Selskapets maskiner måtte først tilpasses dette uten at det gikk på bekostning av den vanlige presisjonen i produksjonen.
En annen utfordring var å integrere mekanikken med bilens innebygde datamaskin og de elektriske motorene. Kjøretøyets drivverk, drivstoff og batteridata samles inn av elektroniske sensorer og sendes til den sentrale datamaskinen. For at denne informasjonen skal vises på et mekanisk display, er det nødvendig med en »oversetter». Denne oppgaven utføres av åtte FAULHABER-trinnmotorer, som også produseres i La Chaux-de-Fonds. Disse motorene beveger hendene ved å konvertere de elektroniske signalene direkte til nøyaktig talte motortrinn.
Svært varmebestandig og reagerer raskt
Den nøyaktige konverteringen av styresignaler til svært presise bevegelser er en styrke ved alle FAULHABER-trinnmotorer. For dette prosjektet måtte tilleggskrav og høye hindringer i motorvalg oppfylles. Den elektromekaniske skjermen sitter nesten fritt hengende på rattstammen og har bare en lav dybde. Denne begrensede plassen – sammen med den intrikate mekanikken – måtte romme åtte trinnmotorer. Modellene AM0820 og AM1020, med diametre på henholdsvis 8 og 10 millimeter, ble valgt.

Hver motor beveger en hånd, noe som betyr at fire motorer er plassert i venstre satellitt med sine tre skjermelementer. Disse fire er de eneste som er koblet til hendene utelukkende via et snekkegir, mens de andre motorene har en mer kompleks girkasse som er synlig gjennom safirglass. Denne komponenten ble spesialutviklet av FAULHABER for denne applikasjonen, det samme var motorstyringen, som oversetter målesignalene til håndbevegelser eller holder en stabil posisjon hvis verdien forblir uendret.
»Displayet må alltid være lett å lese, og derfor er mange lysdioder integrert i klyngen», forklarer Guillaume Tripet. »Den utsettes også for direkte sollys i sin fremtredende posisjon, noe som gjør innsiden ekstremt varm, spesielt siden den begrensede plassen bare tillater en enkelt ventilasjonsåpning. På den annen side må motorene også fungere umiddelbart etter start på en iskald vinterdag. De må starte opp uten forsinkelse og tåle svært høye belastninger i forhold til sin lille størrelse, over lange perioder og uten tap av ytelse.»
FAULHABER-motorene som brukes i Bugatti Tourbillon opererer i et temperaturområde fra minus 30 til pluss 120 grader Celsius. Når det gjelder presisjon og reaksjonstid, oppfyller de alle kravene som stilles av Concepto-ingeniørene. Sammenlignbare produkter vil bare oppnå den nødvendige ytelsen med større volumer. I pre-produksjon har drivverkene allerede bevist at de fungerer feilfritt i klyngen og også består testserier som vibrasjonstesten. Guillaume Tripet: »Vi perfeksjonerer nå systemet slik at den nyeste hypersportsbilen kan leveres med denne eksepsjonelle skjermen i tide til lanseringen.»
www.faulhaber.com