www.engineering-norge.com

Ladeløsninger for en ren fremtid

Av Joaquín Masana Mollö-Christensen, regionsjef for Europa, Elecq.

  www.elecq.com
Ladeløsninger for en ren fremtid
Elektromobilitet og fornybare energikilder er essensielle komponenter i energiomstillingen. For å realisere hele potensialet til elektromobilitet og skape en bærekraftig fremtid, er en moderne ladeinfrastruktur avgjørende. Denne må ikke bare møte den økende etterspørselen etter ladealternativer, men også være smart og effektiv. To nøkkelteknologier spiller en avgjørende rolle her: null granularitet og vehicle-to-grid (V2G).

Null granularitet: optimal bruk av verdifull energi
Moderne ladestasjoner har ofte en modulær design: de består av kraftmoduler på f.eks. 25 kW, kontrollmoduler og fordelingsmoduler. En ladestasjon kan vanligvis lade to kjøretøy samtidig, hvor tilgjengelig effekt fordeles tilsvarende. I konvensjonelle ladestasjoner skjer denne fordelingen kun i større trinn, tilsvarende de installerte kraftmodulene. Dersom ett av kjøretøyene for eksempel nesten er fulladet, kan det bare ta opp mindre energi enn det som er tildelt av ladestasjonen. Dette fører til ueffektivitet, ettersom energien ikke utnyttes fullt ut eller fordeles ineffektivt – forskjellen går tapt.

I motsetning muliggjør ladestasjoner med såkalt null granularitet at hver eneste kilowatt utnyttes optimalt og at energien fordeles til de tilkoblede ladepunktene etter behov. Null-granularitetshardware er i stand til å fordele energi mellom to elektriske kjøretøy uten tap av granularitet.

I kombinasjon med dynamisk laststyring, som kan justere effekten til de ulike ladepunktene og tilkoblede kjøretøy selv under lading, oppnår ladeinfrastrukturoperatører maksimal effektivitet. Hvis ett av kjøretøyene allerede nærmer seg sin kapasitetsgrense, dirigerer laststyringssystemet mer kraft til de andre kjøretøyene. Dette sikrer at strømfordelingen optimaliseres for maksimal effektivitet.

 

Ladeløsninger for en ren fremtid


V2G: elektriske kjøretøy som mobile energilagre
Optimalisert bruk av tilgjengelig strøm er en utfordring, spesielt i sammenheng med fornybar energi. Fornybare energikilder som vind og sol genererer strøm ujevnt og kan dermed føre til topper og svingninger i strømnettet.

Her kan også e-mobilitet bidra: vehicle-to-grid-teknologi refererer til tilbakeføring fra kjøretøyets batteri via ladestasjonen til strømnettet. I denne toveis ladeprosessen fungerer ladestasjonen som et grensesnitt mellom kjøretøyet og nettet. Takket være det innebygde batteriet fungerer kjøretøyet som et mobilt energilager. Elbileiere kan bruke bilen som en nødstrømkilde ved strømbrudd og samtidig dra økonomisk nytte. De lader kjøretøyet når strømprisen er lav, og leverer strøm tilbake til nettet når etterspørselen og prisene er høye. Kjøretøyet kan potensielt bli en inntektskilde, avhengig av lokale energipolitikker og markedsstrukturer.

V2G har også en positiv innvirkning på stabiliteten i strømnettet. Integreringen av fornybare energikilder fører ofte til svingninger i frekvens og spenning. Bruken av elektriske kjøretøy som mobile energilagre utligner disse svingningene lokalt.

Investér i infrastruktur nå
Det er fortsatt en vei å gå før ladestasjoner med null granularitet og V2G integreres i nasjonale strømnett. I tillegg finnes det bare noen få leverandører som hittil kan implementere null granularitet i ladepunktene sine, og teknologien er ikke lett å ettermontere. Derfor er det fornuftig å investere nå i leverandører som allerede integrerer denne teknologien i infrastrukturen sin.


Ladeløsninger for en ren fremtid


Selv om V2G for tiden står overfor utfordringer, driver disse hindringene rask innovasjon i hele bransjen. Mange kjøretøy og ladestasjoner trenger fortsatt oppgraderinger for toveis lading, og tverrindustrielle standarder er fortsatt under utvikling. Myndighetene jobber aktivt med å forbedre regelverket for å støtte bred bruk av V2G. For å kunne fordele strøm effektivt og raskt mellom kjøretøy og strømnett, trengs et intelligent energistyringssystem som sikrer sikker nettdrift.

Integreringen av null granularitet og V2G i ladeinfrastrukturen er avgjørende for en vellykket energiomstilling. Det muliggjør mer effektiv bruk av energi, stabiliserer strømnettet og åpner for nye muligheter for kostnadsbesparelser og inntektsgenerering – og øker dermed aksepten blant befolkningen. Europa må derfor fortsette å investere i sine nettverk og smarte infrastrukturer nå for å møte V2G-krav og unngå fremtidige oppgraderingskostnader, for eksempel i ladeinfrastrukturen. Bare da kan det virkelige potensialet i elektromobilitet realiseres og en ren fremtid skapes.

--

Ladeløsninger for en ren fremtid

Joaquín Masana Mollö-Christensen er regionsjef for Europa hos Elecq, et teknologiselskap med visjon om å bli verdens ledende leverandør av smarte ladeløsninger. Selskapets oppdrag er «Mission to Zero-emission». Det tilbyr for tiden AC-ladere (Elecq Home, Elecq Biz) og DC-ladere (Station 60, Station 240, Station 480) samt tilhørende tilbehør. Elecqs ladeprodukter er fullt egenutviklede, med kjernekompetansen beholdt internt. På under ett år etter oppstart har selskapet registrert over 30 patenter, deriblant 15 internasjonale. Elecq driver et forsknings- og utviklingssenter i Shenzhen og et innovativt laboratorium for smarte ladere. Det har også produksjonsanlegg i Huizhou, Kina og Vietnam, samt testsentre i Shenzhen og Nederland. Det planlegger også å åpne et testsenter i California, USA.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne